Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vampire

"Ha létezik egyáltalán kellő számú tanúbizonysággal alátámasztott beszámoló, hát a vámpírokról szóló ilyen. nem hiányzik semmi. Hivatalos jelentések, közismert személyek - orvosok, papok, rendőrbírák - eskü alatt tett, írásbeli nyilatkozatai: egyetlen jogász sem kívánhat ennél meggyőzőbb bizonyítékokat. És mégis, ugyen ki hisz a vámpírokban?"

A vámpír egy misztikus lény a népi kultúrában, rendszerint egy újra feléledt emberi holttest, ami emberi vagy állati véren él, és sok esetben természetfeletti erőkkel rendelkezik, mint az emberfeletti erő és gyorsaság, állatok fölötti hatalom vagy átváltozás.Néhány kultúrában nem-emberi vámpírok (pókok, kutyák, démonok vagy akár növények) is szerepelnek, de a vámpírizmus leggyakrabban emberekre korlátozódik. 
A vámpírizmus a történelemben és a pszichológiában arra utal, amikor valaki emberi vagy állati vért iszik; rendszerint a nyakon keresztül, ahol a legkönnyebb a hozzáférés a fő artériákhoz. Bizonyos helyeken az emberek hitték, hogy természetfeletti hatalomra tehet szert, aki más vérét megissza.
Ha a történeti múltat tekintjük, a vámpírokat már az ókori görögök is ismerték, ők emberszerű démonokban hittek, akik a vérünket szívják és betegségeket  terjesztenek. Empusának hívták azt a vérivó nőstény dögöt, ami az ókori görög színművekben kísértett. A lamia vagy brukolakhosz, így hívták az ókori görögök az általunk ma ismert vámpírt. A mítosz szerint a vámpír mindig udvariasan kopogtat a ház ajtaján, ezért a görögöknél elterjedt szokás volt, hogy az udvarias, egyszeri kopogtatásra nem nyitnak ajtót. A régi Asszíriában  az ekimmu volt ismert. Ez életében ember volt, de ha valaki a halála után felelőtlenül nem temette el rendesen, akkor ekimmu lett belőle. Ennek következményeként aztán eléggé szomjas és éhes lett, és a továbbiakban vérszívóként "élt".
A vámpír alakja erősen összekötődik a vér motívumával, tekintve, hogy a vámpír (már) halott és fél-létének fenntartásához vérre, ergo életre van szüksége az életben maradáshoz. A kereszténység  felbukkanásával a vámpír alakja még szorosabban összekötődött az ördöggel és a gonosszal és a népi motívumokba bekerült elűzésének keresztényi jellege is.  

Vámpír az alkonyatban:       

A vámpírok rendkívül gyorsak, és hihetetlen erővel bírnak.  Szeretik a fényt, egyáltalán nem alszanak, mert nem tudnak, a fény sem égeti porrá őket,ahogy a legöbb mesében. Csupánazért nem mennek fényre, mert bőrük csillog a fényben, akár sok apró gyémánt, ha egymás mellé rakják őket. Szaglásuk, egyébb érzékszervük és reflexeik is kiválóak. Csáberejükkel, tökéletes testükkel magukhoz csábítják áldozatukat, még erőfeszítéseket se kell tenniük ennek érdekében. Vonásaik egyenesek, tökéletesek. Halhatatlanok. Csak egy mód szolgál a vámpírok megölésére, még ha sokáig nem táplálkoznak se halnak meg. Ez a mód, ami a megölésükre szolgál, brutális. Véleményem szerint senki nem érdemelne ilyet.. A vámpír tetsét darabokra kell szaggatni, és a darabokat elégetni. Csakhogy ez nem könnyű, lévén hihetetlen erejük és gyorsaságuk.  Vannak vámpírok, akik borzadnak attól, milyen szörnyetegek, és ezek megpróbálnak "jó vámpírok" lenni, vagyis nem ölnek embert, csak állatot. Ezek az egyedek vegetáriánusoknak mondják magukat. Szemük színváltó. A "rossz", emberevő vámpíroké alapállapotban tűz piros, még a jóké aranybarna. Ám ha éhesek, jobban mondva szomjasak, mindkét csoport fekete szemmel büszkélkedhet. Némelyikük rendelkezik különleges képességekkel, melyek már emberi életükben is jellemezték őket, és átváltozva különleges, nem mindennapi képességekké fejlődtek.(pl.: gondolatolvasás, jövőbelátás, átérzés..) 
Legveszélyesebb fegyverük a mérgük. erre nem is nagyon van szükségük, hisz az áldozat amúgy sem tud menekülni, ha egyszer elfogták. a méreg gyorsan terjed szét az áldozat tetsében, olyan érzést vált ki, mintha pokol tűzében égne az áldozat teste. A méreg segíti elő az egyed vámpírráválását is, hacsak előtte nem fogyasztják el ebédnek, avgy nem szívják ki a mérget, ami ugyancsak egy lehetőség. Az átváltozás igen fájdalmas folyamat, 3 napig is eltarthat, ez attól függ, hogy a harapás mennyire volt közel a szívhez, hiszen a méreg a véráramban terjed. A vámpírok nem emlékeznek tisztán emberi életükbe, leginkább az átváltozással járó fájdalom marad meg bennük tisztán, de vannak, akik egyáltalán nem emlékeznek emberi életükre, mintha csak eleve vámpírként teremtettek volna.

Cullens:

-cullen-couples-twilight-series.jpg

 

A Cullen család első tagja, Carlisle, Londonban született, valamikor 1640 táján. Egy anglikán lelkész egyetlen fia volt, aki megszállottan hitt a gonosz létezésében. Boszorkányokra, vérfarkasokra, vámpírokra vadászott, sok ártatlant megölt, elégetett, és azt akarta, hogy halála után fia átvegye a helyét. Carlisle egy ilyen vadászat folytán egy igazi vámpírcsapatra bukkant, de a dolog balul sült el, és egy öreg vámpír megharapta. Egy pincébe menekült, és három napig bújkált ott, míg végül rájött, mi lett belöle. Ekkor megpróbálta megölni magát, sikertelenül.
      Végül rájött, hogy állatok vérével is táplálkozhat, így eberek közé merészkedett, és zenét, orvostudományt tanult. 

 

Egy kórházban dolgozott, mikor rátalált a spanyolnáthában haldoklóEdwardra, és átváltoztatta. Edward volt a legelső a fogadott fiai közül.

 

A következő Cullen, Esme, gyermeke elvesztése után leugrott egy szikláról. Carlisle rátalált, és még időben megmentette a nöt, aki kedvességével és gondoskodásával hamar belopta magát a családfő szívébe. Innentől kezdve egy párt alkottak.

 

A család negyedik tagja, Rosalie, már vámpírrá változása előtt és gyönyörű volt, de felszínes és önző. Minden vágya egy csodás kertvárosi ház, egy gazdag férj és néhány hozzá hasonlóan szép gyermek volt. Egy este, hazafelé tartva, részeg vőlegénye, a dúsgazdag Royce és néhány barátja erőszakoskodtak vele, megverték, majd otthagyták az utcán meghalni. Carlisle talált rá, és megmentette, miközben titkon azt remélte, hogy Edward megtalálja majd Rosalie-ban azt a szerető társat, akit ő Esmében. Terve azonban nem vált be, mert Rose és Edward csak testvérként viszonyultak egymáshoz.

 

Emette, a nagydarab, izmos fiú medvére vadászott, amikor halálos sebet kapott. A közelben vadászó Rosalie megtalálta, és több száz mérföldön át cipelte Carlisle-hoz, hogy megmentse. Ezután már Emette is a Cullen család tagja volt, és Rosalieval egymáshoz tartoztak.

 

Alice-t, akinek már halandóként is látomásai voltak, egy elmegyógyintézetbe zárták, ahol egy szerelmes öreg vámpír, hogy megmentse a fiatal, törékeny lányt, átváltoztatta. Alice semmire nem emlékezett emberi életéből, de előre látta, hogy a Cullen családhoz fog tartozni, ahogyan azt is, hogy nemsokára találkozik élete szerelmével és örök társával, Jasperrel.

 

Jasper katona volt, majd vámpírrá válása után egy vámpírokból toborzott hadsereg élén harcolt. Miután találkozott Alice-szal, feladta eddigi életét, és szerelméért még a vegetáriánus életmódot is képes volt vállalni. Alice és Jasper együtt keresték fel Cullenéket, és onnantól ők is a család részét képezték.   Képességek: Edward: gondolatolvasás Alice: jövőbelátás Jasper: az érzelmek irányítása Esme: szenvedélyesen tud szeretni

 

EDWARD:

Edward 17 éves, de már valamivel több, mint 90 éve annyi. Az 1918-as spanyolnátha járvány idején a haldokló fiút az emberséges Carlisle változtatta át vámpírrá. Edward élelemként emberek helyett inkább állatokra vadászik, és békésen éli életét adoptált családjával. Ezen kívül képes olvasni az emberek gondolataiban is. Bella iránti vonzalma ellenére - ami azon a tényen alapul, hogy egyedül ő tűnik immunisnak gondolatolvasó képességével szemben - Edward éppen hogy csak képes ellenállni a lány vérének, ami megnehezíti számára az együtt töltött időt. A legjobb vámpír hagyományoknak megfelelően hajlamos a merengésre, tűnődésre saját halhatatlan lelkének létezésével kapcsolatban, és úgy általában nincs kibékülve a helyzettel, hogy vámpír léte miatt veszélybe sodorhatja Bellát.

 

CARLISLE:

Carlisle egy galamblelkű vámpír, az első a fajtájából, aki elhagyta az emberi vér fogyasztását. Londonból származik és körülbelül 350 éves. Édesapja lelkész volt, aki arra képezte ki, hogy isten ellen való teremtményekre, köztük vámpírokra vadásszon. Egy éjjel azonban egy vámpír megharapta őt, és sorsára hagyta meghalni. Ő azonban menedéket keresett és titokban átváltozott. Miután több mint 300 évig ellenállt az emberi vérnek, Carlisle-nak van elég önkontrollja ahhoz, hogy orvosként dolgozhasson. Ő volt az, aki a Cullen család nagy részét vámpírrá változtatta, de mindig csak azért cselekedett így, hogy ezzel az életeket mentsen.

 

ESME:

Gyermeke elvesztése és borzalmas házassága után Esme öngyilkosságot kísérelt meg. Ennek sikertelensége után került Carlisle gondoskodó karjaiba, aki átváltoztatásával megmentette a nő életét. Hamarosan egymásba szerettek és össze is házasodtak. Esme és Carlisle az öt fiatalabb Cullen örökbe fogadó szüleinek szerepét öltötték magukra, ennek ellenére mindössze öt évvel néznek ki idősebbnek náluk.

 

ROSALIE:

Gyermeke elvesztése és borzalmas házassága után Esme öngyilkosságot kísérelt meg. Ennek sikertelensége után került Carlisle gondoskodó karjaiba, aki átváltoztatásával megmentette a nő életét. Hamarosan egymásba szerettek és össze is házasodtak. Esme és Carlisle az öt fiatalabb Cullen örökbe fogadó szüleinek szerepét öltötték magukra, ennek ellenére mindössze öt évvel néznek ki idősebbnek náluk.

 

EMMETTE:

Emmett rendelkezik a legnagyobb fizikummal a bandából, s ez által ő a legfélelmetesebb is. 1935-ben Tennessee erdeiben történő vadászata során egy medve súlyosan megsebesítette őt. Rosalie talált rá, aki épp a környéken kutatott zsákmány után, és ő volt az, aki 100 mérföldön keresztül cipelte őt, hogy Carlisle végül a fiút is magukhoz hasonlatossá változtassa. Emmettnek ugyan komoly nehézséget okoz a vegetáriánus életmód, de bátor tagja a Cullen családnak.

JASPER:

Jasper idősebb a legtöbb Cullennél, aki már 16 éves korában az amerikai polgárháborúban harcolt. Már emberként is rendkívül karizmatikus volt, s az 1863-as vámpírrá alakulását követően ez továbbfejlődött egy olyan adottsággá, amellyel képessé vált az őt körülvevők érzelmeinek befolyásolására. Jasper csatlakozott legkésőbb Cullenékhez, ennek eredményeként a család önként vállalt vegetarianizmusához szükséges önkontrollt nehezebb megtartania.

 

 

ALICE:

Edward után Alice a család azon tagja, akihez Bella a legjobban kötődik. Akárcsak Edward, ő is jelentős természetfeletti képességekkel rendelkezik - képes a jövőbe látni, legalább is az emberi döntések kimeneteleit megjósolni. Alice múltja meglehetősen ködös, még ő maga sem emlékszik az átváltozására. Vámpírként történő barangolása során találkozott Jasperrel, s előre látta, hogy ők ketten egymásba fognak szeretni. Végül együtt csatlakoztak a Cullen családhoz, ahol azóta tökéletes boldogságban élnek. Alice óriási lelkesedéssel tudja belevetni magát partik szervezésébe, előkészítésébe, s nagy örömét leli ajándékok kitalálásában és mindenféle csajos csacskaságban.